Mooiste plekjes in Warmond
Het schilderachtige Warmond met zijn lange historie heeft veel moois te bieden. Slenterend door de kleine historische dorpskern tref je tal van bezienswaardigheden en rustieke plekjes. Je vindt er fraaie panden uit voorbije eeuwen - landgoederen, monumentale boerderijen, vroegere schooltjes, herbergen, kerken en het oude raadhuis. Wist je trouwens dat er in de loop der eeuwen maar liefst zes kastelen in en om het dorp stonden? Het Huys te Warmont is het enige dat bewaard gebleven is. En ook de ruïne bij de Oude Toren is heeft zijn oorsprong in de Middeleeuwen.
Wat mag je echt niet missen tijdens je bezoek? We geven je een aantal hoogtepunten van Warmond!
Huys te Warmont
Verscholen in een park is het Huys te Warmont een van de parels van Warmond. Rond 1303 werd op deze locatie een Middeleeuwse versterkte hoeve gesticht. Eeuwenlang zetelden hier de vrije heren van Warmond. Het werd in 1574 door de Spanjaarden verwoest en herbouwd vanaf 1579. Toen kreeg het zijn huidige vierkante grondplan, omringd door boomgaarden, weilanden en moestuinen. Het huidige landhuis is het resultaat van een verbouwing in 1774. In een van de torens hangt nog een klokje uit 1392, een van de oudste van Nederland.
Het parkbos, door Warmonders ‘het Bos van Krantz’ genoemd, is een romantische groene oase. Begin 19e eeuw werd het aangelegd in Engelse landschapstijl met fraaie eikenlanen, eeuwenoude taxusbomen en sfeervolle waterpartijen. Als wandelgebied niet heel groot, maar bijzonder sfeervol en bekend om de enorme rijkdom aan paddenstoelen.
Landgoederen en parken
Jan Steenhuis
De beroemde schilder woonde en werkte van 1658 tot 1660 in Warmond. Of Jan Steen in Warmond de inspiratie opgedaan heeft voor het rommelige huishouden….? Wie zal het zeggen? En kwamen bakker Arend Oostwaert en zijn vrouw Catharina Keyzerswaert dan misschien wel uit Warmond in 1658? De antwoorden liggen aan de Jan Steenlaan verborgen. Een van de oudste huizen van het dorp werd begin 20e eeuw werd uitgeroepen tot woonhuis van Jan Steen. De historici speurden verder. In de Jan Steen wandeling onthullen onze gidsen hoe het echt zit!
Meer informatiePolders en plassen
Trek je wandelschoenen aan, stap op de fiets of scheep je in om de polders en plassen rond het dorp te verkennen. Een uitgestrekt gebied met talloze kleine paden langs molens en pittoreske dorpjes. En natuurlijk gezellige terrasjes.
De ideale manier om even uit te waaien, in elk jaargetijde!
De natuur in!-
Oude Toren
Het oudste gebouw in Warmond is de Oude Toren met de bijbehorende ruïne. Deze voormalige kerk wordt voor het eerst genoemd in een boek kort vóór 1049. Daarin wordt de kapel te Warmond genoemd als dochterkerk van het Groene Kerkje te Oegstgeest. Deze kapel stond op de plek waar zich thans de Oude Toren met bijbehorende ruïne bevindt. De kerk was gewijd aan St. Matthias, de apostel die in de plaats van Judas kwam.
In 1573 werden de kerk en de twee kloosters door de Leidenaars verwoest. De reden hiervan was dat de oprukkende Spaanse troepen hierin geen veilig heenkomen konden vinden; de tactiek van de verschroeide aarde dus. Na de verwoesting in 1573 werd alleen het koor van de kerk herbouwd. Dit was bestemd voor de hervormden. De twee kloosters werden niet herbouwd.
-
Monumentale boerderijen
Langs de Jan Steenlaan, de Dorpsstraat en de Burgemeester Ketelaarstraat liggen nog altijd verschillende fraaie monumentale boerderijen. Ze liggen op de eeuwenoude strandwal langs de Leede.
Leven van het land
Van oudsher was de agrarische sector in Warmond de belangrijkste bron van inkomsten. De voornaamste bedrijvigheid was de veeteelt. Men hield koeien, schapen en varkens. Veel boeren maakten kaas, boter en andere zuivelproducten. Daarnaast was er in veel mindere mate akkerbouw zoals de teelt van rogge, aardappelen, haver, gerst, erwten en bonen. In de tweede helft van de negentiende eeuw kwam in Warmond op de zandgronden de bloembollenteelt op. Deze teelt breidde zich snel uit en werd voor veel Warmonders een belangrijke bron van inkomsten.
De boerderijen lagen langs de Dorpsstraat, op de oude strandwal. Ze waren allemaal via een slootje verbonden met de Leede. Dat is terug te zien in het eeuwenoude karakteristieke stratenpatroon met de vele 'dammetjes'. In de natte polders liep het vee, de geestgronden ten noorden van de Dorpsstraat werden gebruikt voor de akkerbouw.
Rijk religieus verleden
In de Middeleeuwen had Warmond twee kloosters: het cisterciënserklooster Mariënhaven en het vrouwenklooster St. Ursula of Elfduizend Maagden, allebei rond 1410 gesticht door ridder Jan van den Woude, heer van Warmond. Het vrouwenklooster lag in het weiland achter de Oude Toren, hier zijn alleen nog ondergrondse sporen van over. Op de plaats van het klooster Mariënhaven werd in 1799 het gelijknamige seminarie gesticht. Dit was het eerste, en lange tijd het enige, seminarie in de noordelijke Nederlanden. In 1968 werd het gesloten.
Interessant genoeg was Warmond ook een toevluchtsoord voor andersdenkenden. Tot 1796 had Warmond een remonstrantse kerk, gesticht in 1618. Ze trok ook vele Leidse remonstranten, die daar hun geloof niet konden belijden. Een afscheiding trok naar Rijnsburg en werd bekend als de Rijnsburger collegianten.
Een lange historie
Al in de negende eeuw werd UUarmelde voor het eerst vermeld in de goederenlijst van de Utrechtse kerk. Het dorp ontstond op de oude duinen tussen de Noordzee en het Hollands-Utrechts veengebied. Maar de strandwal langs de Leede werd in het Stenen Tijdperk, 4500 jaar geleden, al bewoond.
Op de hoogte blijven van nieuws uit Warmond? Volg Warmond op de Kaag via of . Of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!